AGNIESZKA BORKOWSKA

Urodzona 22 września 1994 r. w Szczecinie. Absolwentka AST im. Stanisława Wyspiańskiego w Krakowie na Wydziale Teatru Tańca w Bytomiu. Od kilkunastu lat związana ze szczecińskim Teatrem „nie ma”, którego dyrektorem artystycznym jest Tatiana Malinowska-Tyszkiewicz. W zespole tym zagrała w takich spektaklach jak: „Co na górze, to na dole”, „Dziwna Baba”, „Kasandra” oraz stworzyła choreografie do spektakli „Elektra”, „Piana dni”, Idiota”.  Stypendystka Kibbutzim College of Education Technology and Arts w Tel Awiwie, gdzie współtworzyła spektakl „No borders”. Autorka choreografii „On ice this thin”, która zakwalifikowała się do finału Międzynarodowego Konkursu 3,2,1…Taniec w Krakowie oraz wygrała polskie eliminacje do konkursu SoloDuo w Budapeszcie. Wiedzę i doświadczenie zdobywała u takich pedagogów jak: Sylwia Hefczyńska-Lewandowska, Jacek Łumiński, Janusz Skubaczkowski,  Eryk Makohon, Natalia Iwaniec, Igor Podsiadły, Patricia van Deutekom, Thierry Verger. Aktualnie związana z OCH-TEATREM, gdzie występuje w „Balu manekinów” w reżyserii Jerzego Stuhra oraz z Warszawską Operą Kameralną, gdzie występuje w spektaklu „Czarodziejski flet”, którego reżyserem jest Giovanni Castellanos. Od 8 lat prowadzi warsztaty taneczne, teatralne i ruchowe, współpracując z Festiwalem Teatr w Stodole, Międzynarodowym Festiwalem Teatrów Niezależnych PRO CONTRA, teatrami „nie ma” oraz „Krzywa Scena”, a także z wieloma zespołami tanecznymi. Zafascynowana potencjałem przekazu cielesnego, w swojej twórczości poszukuje emocji wynikających z zaangażowania ruchowego. Wierzy, że „letnią wodą herbaty nie zrobisz” i wedle tej zasady pracuje, tworzy, żyje.